Antoni Hidalgo (inercies_) All Images…

Ο Antoni Hidalgo, είναι καλλιτέχνης από την Barcellona με ευρύτερες σπουδές στις εργασιακές σχέσεις, στη διαπολιτισμική μεσολάβηση καθώς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Τα έργα του, απλές ΕΙΚΟΝΕΣ, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει, μια νεο-σουρεαλιστική αποτύπωση ιδεών, όπως θα τα χαρακτήριζα εγώ, είναι συνθέσεις κυρίως ασπρόμαυρες, οι οποίες αν και περιγραφικές, απέχουν απο την κλασσική αφήγηση μιας ιστορίας.

I don't believe in the existence of angels.jpgArtwork: I don’t believe in the existence of angels

Net.jpg

Artwork: Net

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια γεωμετρικότητα, η οποία φαίνεται να πηγάζει από την αποδέσμευση του καλλιτέχνη από το ένστικτο του,  με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σύνθεσης, η οποία διακρίνεται από ένα πολύ έντονο, υποκειμενικό στοιχείο. Κοιτώντας την κάθε δημιουργία του ξεχωριστά, μου ήρθε στο μυαλό η γνωστή φράση του Πάμπλο Πικάσο, ζωγραφίζω τα πράγματα όπως τα σκέφτομαι, όχι όπως τα βλέπω. Παρόμοια, ο Hidalgo φαίνεται να δημιουργεί βάσει όχι αυτού που βλέπει, αλλά βάσει των στοιχείων που συνθέτει μέσα στο μυαλό του απο διαφορετικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη εικόνων οι οποίες φαινομενικά δεν αναπαριστούν κάτι το απόλυτα συγκεκριμένο.

kafka.jpg

Artwork: Kafka

You never win.jpg

Artwork: You never win

  Τεχνοτροπικά, ο Hidalgo, χρησιμοποιεί παραδοσιακούς  τρόπους σχεδίασης συνδιαστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών, εισάγοντας τεχνικές φωτογραφικής επεξεργασίας των εικόνων,  χωρίς να γίνεται ποτέ ευδιάκριτο το όριο μεταξύ των δυο αυτών πεδίων. Η δουλειά του γενικότερα αποπνέει  μια ισορροπία, η οποία δημιουργείτε μέσα από τις διακριτικές αντιθέσεις που μπορεί κανείς να εντοπίσει στα έργα του. Ο καμβάς του λειτουργεί όπως ο τοίχος έξω απο το σπήλαιο στην γνωστή αλληγορία του Πλάτωνα, ως πεδίο για να αποδώσει την προσωπικη του αλήθεια στους δεσμώτες-θεατές, μέσα απο την αντανάκλαση  των αληθινών πραγμάτων – εννοιών.

kafka 2.jpg

Artwork: Kafka ii

Who are you.jpg

Artwork: Who are you

Προσωπικά, όταν είδα το έργο του Antoni Hidalgo, ένιωσα εντυπωσιασμένη, καθώς με συνεπήραν σχεδόν αμέσως οι καθαρές γραμμές του και η απλότητα με την οποία διαγράφονται οι βασικές έννοιες των εικόνων του. Αυτός είναι και ένας εκ των βασικών λόγων που επέλεξα να παρουσιάσω μέρος των έργων του, συνδυαστικά με το ιδιαιτέρως ταπεινό και σεμνό προφίλ που τον χαρακτηρίζει.

 

Art Exhibitions:

2017

REUNION: THE DALLAS REVIEW. The University of Texas at Dallas

SLIDELUCK BARCELONA XI

DISPLACED. Group exhibition

WHITNEY CENTER FOR THE ARTS, Pittsfield, Massachusetts

FANZINE LA TOURETTE. Digital magazine

THE ART FOR ALEPPO PROJECT & SAVE THE CHILDREN. Group exhibition. Catalyst Gallery,  NY

GRÀFICA ACTIVA – PROJECTE REFUGI. Group exhibition. Igualada, Barcelona

ART FROM NON-ART. Goatcollective. Group exhibition. Leeds, UK

SIN PUNTOS CARDINALES: TIME TO THINK. Group exhibition. Mexico City

2016

ART UPON. Online Gallery

WHAT IS THE POINT – WITP 2016. Group exhibition. The Strand Gallery. London, UK

CATAHOULA MAGAZINE issue 3. New Orleans, USA

2005

MUSEU ABELLÓ. Mollet del Vallès. Individual exhibition

2003

BIENAL MOLLET ART. Mollet del Vallès. Group exhibition and mention

2002

SALON EUROPÉEN DES JEUNES CRÉATEURS. Group exhibition. Montrouge (París), Oporto (Portugal), Barcelona

Artwork Εξωφύλλου: Kafka 3/3

Copyright © 2018 all rights reserved

 

Leave a comment